7 keinoa, joilla säästän aikaa

Kerroin viimeksi, että työskentelen osa-aikaisesti (ja pitkälti etänä) jättääkseni enemmän aikaa muille minulle tärkeille asioille. Tässä kirjoituksessa listaan muita asioita, joissa säästän aikaa.

Huom. kyse ei ole asioiden tekemisestä jotenkin erityisen tehokkaasti. Tehokkuus on aivan oma juttunsa, ja sen suhteen täytyy olla hieman varovainen, ettei elämä lipsahda suorittamisen puolelle. Oma suositukseni on ensisijaisesti karsia tekemistä, ja jättää niille tärkeille asioille mahdollisimman paljon aikaa.

Tavaroiden vähyys

Sieltä se taas tuli. Tavarat. Mutta tavaroiden vähyys aivan aidosti säästää myös valtavasti aikaa. Tavaroiden omistamiseen liittyy aina tavaratyötä: ostamista, huoltamista, kierrättämistä. Tavaratyötä on esimerkiksi se, kun ostat iiihanan uuden mekon – ja sitten etsit kaupoista siihen sopivia kenkiä, tai kiikutat mekkoa pesulaan, kun sitä ei voi heittää pesukoneeseen. Eniten tavaratyötä aiheuttavat isot hankinnat: kesämökit, veneet, autot.

Etenkin lapsiperheessä tavaroiden kohtuullinen määrä säästää joka päivä siivoamiseen kuluvaa aikaa. Jos leluja on laatikossa kohtuullisesti, sieltä otetaan ne lelut, joilla leikitään. Jos leluja on paljon, leikki alkaa laatikon kaatamisella lattialle. (Täältä voit lukea, miten meidän lapset saa luopumaan tarpeettomista tavaroista.)

Vaatteiden kohtuullinen määrä puolestaan helpottaa jokapäiväisiä asuvalintoja. En myöskään osta silittämistä vaativia vaatteita, en edes juhlakäyttöön (ne näyttävät joka tapauksessa jossain vaiheessa juhlia kamalilta). Kaikkien vaatteideni täytyy kestää vesipesu. 

Kohtuullinen somekäyttö

Kirjoitin aiemmin lähdöstäni Facebookista. Muutama kuukausi sitten rohkaistuin, ja poistin Facebook-tilini kokonaan. Käytän Instagramia, mutta melko puhtaasti työn ja tämän blogin merkeissä, ja olen asettanut itselleni 12 minuutin päivärajan arkipäiville ja 1 minuutin rajan lauantaille ja sunnuntaille, eli yhteensä tunnin viikossa. YouTubea käytän joogavideoiden julkaisemiseen ja harjoitusten katsomiseen, sekä satunnaisesti hakiessani inspiraatiota tähän blogiin. 

Olen tässä blogissa myös ehdottanut puhelimen selailun korvaamista kirjoilla, eli käytännössä avaan puhelimeltani kirjan sen sijaan, että selaisin jotain verkkosivua tai sovellusta.

Uutisia vain aamuisin

Olen kertonut minimaalisesta uutisten kulutuksestani. Luen uutiset aamiaisen aikana, ja sen jälkeen en palaa uutisiin ennen seuraavaa päivää. On täysin tarpeetonta tarkistaa uutisia tunneittain, eikä viihdeuutisia tarvitse tarkistaa ollenkaan. Erityisen tärkeää uutisten rajoittaminen on silloin, kun maailmassa tapahtuu jotakin kauheaa. Meidän (joille se on mielenterveyden puolesta mahdollista) täytyy toki pysyä ajan tasalla, mutta vuorokausitaso riittää.

Ei sarjamaratoneja

En ole nähnyt yhtään jaksoa Game of Thronesia, enkä siitä Sinkkuelämän jatkosarjasta, jonka nimeä en juuri nyt jaksa googlata. Enkä mistään muustakaan viihde- tai draamasarjasta viimeisen osapuilleen viidentoista vuoden aikana. 

Silloin tällöin saatan katsoa hyvän dokumentin Areenasta, mutta maksukanavien tusinatehtaillut dokumentit jätän väliin. Silloin tällöin on hauska katsoa myös hyviä matkaohjelmia.

Rakastan elokuvia, mutta olen niiden suhteen aika nirso. Pidän monenlaisista elokuvista, mutta niiden pitää olla omassa genressään hyviä. Jos elokuva ei vie mukanaan, jätän sen kesken. En koe FOMOa, paitsi jäämisen pelkoa, tässäkään asiassa. 

Jakso 45 minuutin mittaista sarjaa päivässä vie 274 tuntia vuodessa. Siinä ajassa oppisi vaikka puhumaan japania. Tai voisi aidosti rentoutua ja antaa aivoille kunnon lepoa, joka päivä.

Ruokaostokset verkkokaupasta

Viime kirjoituksessa kerroin, että teetän alle 25 €/h maksavat, itselleni epämieluisat työt hyvin hanakasti muilla. Tuolla summalla ei valitettavasti vielä osteta siivousta, pyykinpesua tai ruoanlaittoa, mutta kaupassa käymisen sillä kyllä saa ulkoistettua. Hämeenlinnassa ruokien keräilyn saa halvimmillaan 4.90 eurolla, kotiinkuljetettuna edullisimmillaan hintaan 12.90 €. Pelkkään ruokien keräilyyn kuluu itseltäni helposti toista tuntia, kun verkkokaupasta ne klikkailee tilaukseen parhaimmillaan alle vartissa. 

Tilaamme ruokaa verkosta 3-4 kertaa kuukaudessa – samalla säästäen rahaa heräteostoksissa.

Ruokaa kohtuullisella vaivalla

Ruoka ei ole suuri intohimoni. Jos se on sitä sinulle, mieti ennemmin, miten saisit järjestettyä sille enemmän aikaa. Itse menen mielelläni siitä, mistä aita on matalalla, kunhan ruoka on terveellistä. Meillä syödään pääsääntöisesti kasvisruokaa, ja sillä saralla on onneksi Suomessa tarjolla aivan mahtavia puolivalmisteita ja valmisruokaa. Delikaurat, Muu-pullat ja Fallerot tekevät ruoanlaitosta helppoa, ja maistuvat meillä kaikille mainiosti vaikka pastan tai salaatin kanssa. (Jos ainoa maistamasi vegeproteiini on nyhtökaura vuonna 2019, et tiedä mitä menetät.)

Nautin kotona treenaamisesta

Tiedän, että kotona treenaaminen ei sovi kaikille, mutta minusta se on mitä mahtavinta. Joogaan ja tanssin kotona, lenkille tai vaikka hiihtämään pääsen kotiovelta. Matkoissa säästyy mukavasti aikaa, ja treenejä voi hyvällä omallatunnolla tehdä tarvittaessa vaikka lyhyt pätkä kerrallaan. 

Näissä haluaisin säästää aikaa

  • Uskaltaisinpa lähteä kokonaan Instagramista. En osaa sanoa, mikä kanavan vaikutus on työnsaannilleni tai blogini lukijamäärälle nyt tai tulevaisuudessa. Lähteminen ei kuitenkaan tunnu ajankohtaiselta nyt, kun päiväkodista päivitetään lastemme kuulumisia suljetulle tilille. Roikun siellä siis ainakin vielä kolmen vuoden ajan.
  • Voisinpa ulkoistaa pyykkirumbamme. Koska se ei onnistu 25 euron tuntibudjetillani, olen opettanut lapset viemään kuivat pyykkinsä narulta omiin hyllyihinsä. Se onnistuu ihmeen hyvin myös 3-vuotiaalta.
  • Harkitsen nastapyörien hankkimista polkupyörääni. Liikun useita kertoja viikossa matkoja, jotka ovat 1.5 – 3km suuntaansa. Niiden autoilu tuntuisi silkalta laiskuudelta (vaikka nuo lyhyet matkat sujuisivatkin lataushybridissä sähköllä). Kävellen niihin menee kuitenkin melko paljon aikaa, kolmeen kilometriin kaupunkiympäristössä 35 minuuttia. Olen aina pitänyt talvipyöräilijöitä jokseenkin hulluina, mutta niinköhän minustakin vielä sellainen saadaan?

Tästä piti tulla pidempikin lista, mutta näköjään olen onnistunut karsimaan elämästäni aika paljon turhaa, sillä en keksi muuta. Siivoamiseen meillä ei mene paljon aikaa, eikä ruoanlaittoonkaan yllämainitulla asenteella. Mutta olisi aina mahtavaa kuulla muiden ajatuksia! Voihan olla, että on jotakin, mitä en ole edes tullut ajatelleeksi.

Millä keinoin sinä säästät aikaa? Kerro Instagramissa!