Kirjavinkki: Tyylikkään köyhäilyn taito

Rakastan kirjoja, erityisesti nonfiktiota, ja luen vuosittain kymmenittäin kirjoja. Tämä kirja on yksi kaikkien aikojen suosikeistani, ja olen lukenut sen kolme tai neljä kertaa. Tämä oli viimeinen aikuisten kirja, jonka omistin paperiversiona. Laitoin sen kiertoon Facebookin minimalismiryhmässä, sillä se oli jo liian hiirenkorvilla lahjoitettavaksi kirjastoon. Nykyisin kirja löytyy myös sähköisenä ainakin pääkaupunkiseudun e-kirjastosta.

Kyseessä on kreivi Alexander von Schönburgin Tyylikkään köyhäilyn taito. “Kreivi” on vain taloudellisesti arvoton titteli, ja Schönburgin perhe on köyhtynyt vuosisatojen ajan. Von Schönburg kertoo mainioita tarinoita eksentrisistä sukulaisistaan, jotka ovat säilyttäneet arvokkuutensa, vaikka varallisuus on menetetty. Kreivi von Schönburg itse joutui työttömyyden myötä luopumaan monista asioista, jotka alkoivatkin sitten tuntua aika turhanpäiväisiltä. Oman osansa saavat niin rucola kuin kolmossarjan Bemaritkin (joita olen omistanut kuusi kappaletta).

Kirjaa on kuvailtu julistukseksi kerskakulutusta vastaan, ja sellaiseksi se on poikkeuksellisen viihdyttävä. Harva kyseisestä aiheesta kirjoittava on vieraillut Brunein sulttaanin luona! Alkuperäisteos Die Kunst des stilvollen Verarmens ilmestyi 2005 eli reippaasti ennen KonMari-huumaa. Tavoitteenani on jonain päiväni lukea alkuperäiskielinen teos, koulusaksapohjalla. Tämä on ylipäätään sellainen teos, johon palaan aika ajoin, sillä se mukavasti muistuttaa, kuinka hölmöjä ja teennäisiä tässä oikein ollaankaan.

Yksi pieni asia kirjassa on aina häirinnyt minua. Feikkituotteet rinnastetaan oikeisiin ollenkaan murehtimatta, että feikeillä rahoitetaan muun muassa terrorismia siinä missä muillakin laittomilla bisneksillä. Jätä feikit aina ostamatta!