Haaveissa yksi reppu kaikkeen

Olen reppuihminen. Omistan kyllä oikein hienon olkalaukun, mutta yleensä minulla on reppu selässä. Reppu on vain niin paljon käytännöllisempi ja ergonomisempi.

Huom heti tässä vaiheessa. Tämäkään postaus ei ole millään muotoa kaupallinen yhteistyö mihinkään suuntaan. Mainitsen useamman brändin, keneltäkään en ole saanut penniäkään, enkä jaa yhtään ostolinkkiä.

Tämä Eastpak on vuodelta 1997, ajalta jolloin kaupallinen yhteistyö tarkoitti urheilijan sponsorointia.

Olen pitkään haaveillut, että minulla olisi yksi reppu kaikkeen mahdolliseen käyttöön. One backpack to rule them all. Käyttötarkoituksia riittää, ja niistä jokainen asettaa repulle erilaisia vaatimuksia:

 • Toimistopäivät 1-2 kertaa kuussa, joihin sisältyy kilometritolkulla kävelyä ja junalla tai bussilla matkustamista, mukana ainakin läppäri ja vesipullo.
  > repun täytyy olla riittävän tyylikäs myös asiakaspalavereihin, mukava kantaa, paikka tietokoneelle, mielellään tasku vesipullolle
 • Uimahalli- ja muut liikuntatapahtumareissut
  > reppu ei saa olla kalliiksi tunnistettava, ettei se houkuttele turhaan varkaita murtamaan pukuhuoneiden heppoisia kaappeja.
 • Päivävaellukset ja muut metsäretket
  > kevyt, hyvä kantaa, pestävä.
 • Matkat
  > riittävästi tilaa (n. 30 litraa), kevyt, ettei vie jo tyhjänä käsimatkatavaroiden 7 kilon painorajasta neljäsosaa, menee hyvin istuimen alle koneessa, ei innosta varkaita, plussaa veden hylkimisestä.
  Sanottakoon tässä, että passia, puhelinta yms kannan toki erillisessä pikkulaukussa, jonka pidän vartalon etupuolella.
 • Täydennysreissut lähiruokakauppaan
  > riittävästi tilaa, yksi iso päätasku.

Lisäksi yleisesti haluan repun olevan vetoketjulla suljettava ja sellainen, jonka saa auki pitkälle alas, ei siis pussimallista päältä täytettävää.

Näin isolle “rinkalle” minulla ei ole enää käyttöä.

Minulla on ollut tähän asti kolme reppua:

 • Haltin yli 40 litrainen rinkantapainen, joka on reissannut kanssani niin Uudessa Seelannissa, Australiassa kuin Tansaniassakin. Käytin sitä myös useamman kerran kuukaudessa, kun nykyinen kotimme oli vielä mökkimme. Noin isolle laukulle ei nyt kuitenkaan enää ole tarvetta, koska
  a) Matkustan käsimatkatavaroilla – etenkin nyt, kun lapset kantavat jo omia reppujaan selässään. Jos tulisi joku tilanne, jossa tarvitsisin enemmän tavaraa mukaan, lainaisin miehen matkalaukkua, sillä haluan pitää selkäni vapaana käsimatkatavarareppua varten.
  b) Täyteen ahdettuna yli 40l rinkka on joka tapauksessa minulle liian raskas kannettava.
 • Louis Vuittonin Michael-reppu, joka on palvellut minua erittäin paljon viimeisen 8 vuoden aikana. Se on kuitenkin tyhjänäkin melko painava, ja koska kyseessä on miesten reppu, en saa säädettyä sitä itselleni sopivaksi. Se käy siis äkkiä selässä painavaksi. Vaikka reppu on vähemmän silmiinpistävää Damier Graphite -kuosia, asiansa osaavat varkaat kyllä tunnistavat sen. Vakuutus toki korvaa, mutta kotiavaimien, polkupyörän avaimien, puhelimen, luottokortin, ajokortin yms korvaaminen on työlästä.
 • Vuonna 1997 ostettu punainen perus-Eastpak ajalta, jolloin ne tehtiin vielä Yhdysvalloissa. Loistava ja laadukas perusreppu, mutta 24-litraisena hieman liian pieni matkoja varten, eikä läppärille ole omaa paikkaa (ysärillä kukaan ei miettinyt sellaista). Lisäksi reppu alkaa olla aika haalistunut ja toisesta olkaimesta rispaantunut, eikä siksi enää ihan tarpeeksi siisti esimerkiksi työkäyttöön.
Tämä LV:n Michael on minulle rakas, mutta se on turhan arvokas ja painava useimpiin käyttötarpeisiini. Tämä kuva on vuodelta 2015. Repussa kulkivat Pariisin viikonloppureissun kaikki matkatavarat, mutta se alkoi kyllä painaa selässä päivän mittaan.

Pitkän speksaamisen jälkeen löysin kriteerit täyttävän repun, vaikka kiristelinkin hampaitani (vain kuvaannollisesti!), kun en löytänyt kyseistä mallia mistään käytettynä, ja kun kyseinen valmistaja tekee reppujaan missäs muualla kuin Kiinassa. Vakuutan, että speksaamisen määrästä tämä ei jäänyt kiinni, en kerta kaikkisesti löytänyt länsimaassa tehdyistä repuista vastaavaa.

Tilasin siis pitkin hampain Herschelin 30-litraisen XL -repun Eco-mallin, joka on tehty kokonaan kierrätetyistä muovipulloista ja käsitelty vettä hylkiväksi. Herschelin laatua kehutaan kaupallisissa yhteistöissä, mutta lähipiirissä se on todettu heikoksi. Toivon, että tämä vähän kalliimpi malli olisi inasen laadukkaampi. (Repun ovh on 70 € eli tuplat perusmalleihin verrattuna, omani löysin vähän alle 60 eurolla. Tässä mallissa ei myöskään ole rispaantuvia keinonahkaosia.)

Valitettavasti kanadalainen Herschel kertoo kovin vähän eettisyyspyrkimyksistään, jos sellaisia on. Voin kertoa, että kävin asiasta kovan kädenväännön itseni kanssa. Aionko todella ostaa uutena repun, joka on valmistettu ties missä Kiinassa? (Tehdasta ei nimittäin kerrota, Kiinassa on paljon oikein hyviä tehtaita.) Laihana lohtuna reppu on sentään tehty niistä muovipulloista.

Kävin toiveikkaana läpi myös kaikki kotimaiset valmistajat, mutta nähtävästi tällaisia ihan perus-perus-reppuja ei kannata Suomessa tehdä, vaan kotimainen tuotanto keskittyy enemmän tyylikkäisiin (minulle liian pieniin ja monimutkaisiin) bisnesreppuihin tai kovaan armeijakäyttöön. Mietin jopa repun teettämistä, mutta pelkäsin, ettei siitä tulisi kuitenkaan toiveideni mukainen.

Hinta ei siis tässä ollut minkäänlainen kriteeri, olin valmis maksamaan paljonkin – reppu ei vain saanut olla varkaita houkutteleva, kuten esim Vuittonit ovat. Ymmärrän, että 60 eurolla on vaikea tehdä eettistä reppua, ja olisinkin mielelläni laittanut hintaan nollan perään, jos olisin voinut olla varma tuotteen laadusta ja eettisyydestä.

Päätin, että omalla kohdallani eettisintä on lopulta ostaa tuote, joka on ominaisuuksiltaan juuri haluamani kaltainen, pitää siitä hyvää huolta ja käyttää sitä pitkään. Laitan repun heti kovaan käyttötestiin ja reklamoin välittömästi, jos laatu näyttää heikolta. Jos laatu vaikuttaa hyvältä, voi reppua toki myös korjata. Palaan tähän!

Haltin rinkan myin jo pois ja harkitsin myös rakkaasta LV Michaelista luopumista, mutta mieheni käyttöön se kyllä sopii. Ysäri-Eastpak on nyt kokeiluluontoisesti Torissa.

Kerro Instagramissa, oletko reppuihmisiä!