Yhden fuusion anatomia

Fuusio. Tein yritysfuusion. Tunnen itseni suunnilleen Jorma Ollilaksi!

En ole paljon ehtinyt kirjoittaa blogia. Asia liittyy hyvinkin vahvasti tämän kirjoituksen otsikkoon: olen ollut tekemässä osa-omistamani markkinointitoimiston yritysfuusiota.

Tämä ei ollut ensimmäinen rodeomme.

Kirkassilmäisenä promoottorina yhdellä Expressionin ekoista keikoista vuonna 2005: Sonyn promossa Assemblyssa Hartwall Areenalla. Promoottorinuraa oli takana tässä vaiheessa viisi vuotta, ja Expressionilta löysin kodin. Promoottorikaverina ihana Jenni.

Expression

Tulin toimitusjohtajaksi ja osakkaaksi Markkinointitoimisto Expressioniin vuoden 2009 lopussa. Osakkaaksi lähteminen jännitti. Firma oli tuttu, olin ollut sen ensimmäisiä keikkatyöntekijöitä vuonna 2005 ja sen jälkeen täysipäiväisenä työntekijänä projektipäällikkönä ja markkinointisuunnittelijana. Olin kuitenkin suuressa amerikkalaisessa korporaatiossa palkkatöissä, kun minua pyydettiin palaamaan Expressioniin ja ottamaan toimarinviitta harteilleni.

Expressionilla ei luovuudella ollut rajoja. Tässä silloisen graafikon Mikko Huotarin taidonnäyte.

Olin otettu, mutta vähän kauhuissani. Toimitusjohtajaksi 28-vuotiaana? Päätin kuitenkin joistain ystävällisistä neuvoista huolimatta jättää työn isossa firmassa ja kaiken lisäksi laittaa kymmeniä tuhansia euroja eli käytännössä kaikki säästöni sen osakkeisiin.

Olin ihan hyvä toimari. En loistava, mutta riittävän hyvä siihen tilanteeseen. Suhtauduin yritykseen intohimoisesti ja tein paljon, osasin tai en. Liikevaihto kasvoi muutamasta sadasta tuhannesta yli miljoonaan euroon.

Kyllä sitä tehtiin harha-askeliakin. Markkinointitoimiston perustaminen Tansaniaan oli niistä eeppisin. Onneksi kokeilu ei ollut kovin kallis, ja yhtiökumppaneillemme löytyi lopulta Tansaniasta toimivakin bisnes. Eikä niiltä matkoilta syntyneille tarinoille ja kohtaamisille voi laittaa hintalappua.

Tero näyttää työnteon mallia Tansanian Sansibarilla.

Harva

Vuonna 2016 perustimme uuden yrityksen: Yhdistimme Expressionin osaksi Harva Marketingia kahden muun markkinointitoimiston kanssa. Olin viimeisilläni raskaana.

Olin omistanut kolmasosan Expressionista. Harva Marketingin syntyessä omistusosuuteni pieneni, mutta omistettava kokonaispotti vastaavasti kasvoi.

Harvan vuosien aikana sain kaksi lasta, ja vaikka he olivat pitkään kotihoidossa, en malttanut missään vaiheessa olla täysin ulkona työelämästä. Onneksi osittain oma yritys tarjosi mahdollisuuden hyvin joustavaan osa-aikaisuuteen.

Tämä taitaa olla kaikkien aikojen suosikkini virkistyspäivistä: Harva laamavaeltamassa.

Matkan varrella pari Harvan perustajajäsentä päätti jättää pelin. Laitoin ostohousut jalkaan ja ostin osan heidänkin osakkeistaan, vaikka hirvittikin. Näinköhän olisin kohta laittanut yksiön verran rahaa yritykseen, josta emme olleet nostaneet nimeksikään osinkoja?

Hoitovapaalta käsinkin voi tehdä kaikenlaista jännittävää. Kuten soittaa kauniina kesäpäivänä täysin tuntemattomalle ihmiselle, jonka yrityksen haluaisi ostaa. Niin Sunnyone Promotionista tuli osa Harvaa. Potentiaaliset osinkorahat oli taas kerran laitettu kasvuun. Niin kauan kuin perustarpeet on enemmän kuin tyydytetty, kerään ennemmin kiinnostavia kasvutarinoita kuin pelkästään rahaa. Onhan minulla kuitenkin omassa yrityksessäni hyvä ja mieluisa työpaikka.

Palasin töihin omasta mielestäni täysipäiväisesti viime syksynä, kun lapset aloittivat päiväkodissa. Muut kyllä kutsuvat 26-tuntisia työviikkojani osa-aikaisiksi… No, kun päälle laitetaan joogaohjaukset ja satunnaiset kuvaukset, töitä kyllä riittää mielestäni enemmänkin kuin yhdelle ihmiselle tarvitsisi.

Pandemia muutti työntekoa Harvallakin, vaikka itse olen tehnyt osittain etätöitä jo 2000-luvun alusta ja etämaanantait lanseerattiin Harvalla 2017. Tässä ohjaamassa etä-aamujoogaa muille harvalaisille 2020.

WaveCrest

Tämänkertainen fuusio olikin sitten astetta jännempi, kansainvälinen. Olimme pitkään miettineet, miten palvelisimme asiakkaita, jotka yhä useammin etsivät kaikissa Pohjoismaissa toimivaa toimistoa. Emme halunneet kuitenkaan myydä Harvaamme niille toimistoille, jotka aavistuksen ylimielisen oloisina tunkivat Suomen markkinoille vain huomatakseen, että tämähän onkin aika omanlaisensa maa…

Kauniissa kesäpäivissä tuntuu olevan taikaa, sillä sellainen oli silloinkin, kun viime kesän lopulla yhtiökumppanini Tero soitti. Hän oli juuri saanut puhelun tanskalaisen WaveCrestin toimitusjohtajalta, ja halusi kysyä mielipidettäni keskustelun jatkamisesta. “Ilman muuta!” vastasin välittömästi. Voisiko meitä vuosia mietityttänyt asia ratketa tosiaan kuin itsestään?

Itsestään asia ei ratkennut, mutta puolen vuoden neuvottelujen jälkeen meillä oli sopimus edessämme: Vaihdoimme Harvan osakkeemme WaveCrestin osakkeisiin, ja niinpä Harvan omistamisen sijaan omistan nyt tanskalaista WaveCrestiä. Taas entistä pienemmän osuuden, tietysti, mutta tällä kertaa kokonaispotti moninkertaistui. Ja ne tanskalaiset vaikuttavat aivan ihanilta, eivät yhtään ylimielisiltä.

Harvan ja WaveCrestin omistajia ja johtoa helmikuussa 2022 toimistollamme Valimolla.

Mitä sijoitukseeni tulee, se alkaa näyttää ihan lupaavalta. Osakevaihto ei toki tuo suoraan rahaa, mutta potentiaalia on. Ainakin entistäkin eeppisempiin tarinoihin, lempivaluuttaani.

Jatkossa olen siis paitsi osaomistajana myös töissä WaveCrestillä. En vielä tiedä, mitä kaikkea tulen yrityksessä tekemään ja kuinka kauan. Siihen asti, kun sijoitusomaisuutta on puoli miljoonaa? Miljoona? En ole kauhean perehtynyt FIRE (financial independence retire early) -maailmaan, sillä eläköityminen ei tunnu puoliksikaan niin hauskalta ajatukselta kuin tämä matkanteko. Vaikka voisihan niitä tarinoita sitten joskus vanhempana kerätä vaikka joogaa opettaen.

Jutellaan näistä aiheista Instagramissa!