Kasvojoogan opettajakoulutus-1

Kasvojoogan opekoulutukset

Kasvojooga on ihana laji opettaa! Kahden viikonlopun mittaisessa koulutuksessa opit kaiken tarvittavan kasvojen anatomiasta, harjoittelun periaatteista, tuntien rakentamisesta ja myös osaamisesi markkinoinnista.

1. osa järjestetään etänä seuraavan kerran syksyllä 2024 ja voit aloittaa opettamisen heti sen jälkeen! Ensimmäisen osan hinta on 495 €, jonka lisäksi tarvitset Päivittäinen Kasvojooga -kirjan. Kirjan 1. painos on loppuunmyyty, mutta olen varannut muutaman kirjan kouluttautujille (30 € + postitus 5 €). Kirja löytyy myös kirjastoista! 

Huom. Jos sinulla on kiire päästä opettamaan kasvojoogaa, voit käydä kasvojoogan myös verkkokoulutuksena tallenteilta! 

Ilmoittaudu mukaan Yoga Nordicin sivuilla!

Kasvojoogan opettajakoulutus

Olen kouluttanut itselleni jo yli 60 kasvojoogaopettajakollegaa! (Ja kyllä, olen pahoillani, kasvojoogaopettajakollega ja kasvojoogaopettajakurssi ovat ihan oikeita sanoja.) Edelleen olen kuitenkin sitä mieltä, että...

 

Lisää kollegoita, kiitos!

Kasvojooga on Suomessa vielä lapsenkengissä. Vaikka olen saanut kasvojoogaoppini monesta paikasta, kävin uteliaisuudesta pari vuotta sitten Danielle Collinsin kasvojoogaopettajakoulutuksen. Huomasin, että pelkästään Briteissä on äkkilaskemalta viisisataa kasvojoogaopettajaa – ja siinä listauksessa oli vain Daniellen koulutuksen käyneet. Vaikka meillä onkin vain kymmenes Iso-Britannian väestöstä, totesin, että lajin tunnettuuden nostamiseksi tarvitaan lisää opettajia – ja aloin kouluttaa heitä. Tokihan se tuo kilpailua, mutta tärkeämpänä se kasvattaa kokonaismarkkinaa.

Tarvitseeko siihen nyt mitään koulutusta?

Aika moni tuntuu ajattelevan, että opettamiseen riittää se, että osaa jonkinlaisen repertuaarin kasvojoogaliikkeitä. (Tästä saisi vaikka mitä hauskoja vertauksia, kun liittäisi saman ajatusmallin vaikkapa poliisin ammattiin, mutta annetaan nyt olla. Maailmassa on nimittäin ainakin yksi maa, missä kuvitellaan, että poliisiksi voi opiskella muutamassa viikossa.)

Tämä lienee samalla hyvä paikka esittää julkinen anteeksipyyntö kaikille niille, jotka kävivät kasvojoogatunneillani, kun aloitin kasvojoogan opettamisen vuonna 2017. En kertakaikkisesti löytänyt mitään koulutusta käytäväksi, mutta olin tehnyt erilaisia harjoituksia lapsesta saakka, ja olin kuitenkin muilta osin koulutettu ja pätevä joogaopettaja. Osasin tosiaan melkoisen valikoiman erilaisia liikkeitä, mutta en ymmärtänyt kasvojen lihasten anatomiaa saati sitä, mikä erilaisen lihaskuormituksen vaikutus on ulkonäköön. Silloisista harjoituksistani tuskin oli suurta hyötyä kenellekään, mutta kivaa sentään oli.

Puolustuksekseni täytyy sanoa, että olen sittemmin tuottanut paljon ihan ilmaistakin kasvojoogasisältöä, josta kaikki halukkaat harrastajat voivat oppia toimivan kasvojoogan perusteita. Ja sekin, että rakentamani kasvojoogan opettajakoulutus on paljon kattavampi ja pedagogisempi kuin Danielle Collinsin vastaava. Olen rakentanut monenlaisia koulutuksia ja opettanut ja kouluttanut kaikenlaista liikuntalajeista myyntiin ja asiakaspalveluun. Kasvojoogan opettamisesta on kertynyt satojen tuntien kokemus – aika paljon lajista, joka on toistaiseksi aika marginaalinen. Tiedän siis, mitä asiakkaat haluavat, ja osaan kertoa kasvojoogaopettajaksi haluaville, miten he voivat sitä tarjota.

Mitä kasvojoogan opekoulutuksessa oppii?

Jo ensimmäisessä kasvojoogan opettajakoulutusviikonlopussa, Yoga Nordicin kielellä "Kasvojooga 1:ssä", oppii kaiken, mitä kasvojoogan opettamisessa alkuun päästääkseen tarvii:

 

 • Riittävän määrän aidosti toimivaksi testattuja liikkeitä.
 • Liikkeiden toimintaperiaatteet, eli ymmärryksen siitä, miksi mitäkin liikettä tehdään.
 • Tärkeimmät kasvojen lihakset (n. 20 kpl) suomeksi (halutessaan myös englanniksi / latinaksi) ja niiden aikaansaamat liikkeet.
 • Ymmärryksen siitä, mitkä lihakset työskentelevät arjessa liikaa ja mitkä liian vähän.
 • Keskeiset kasvohierontatekniikat ylityöskentelevien lihasten rentouttamiseksi ja nesteiden poistamiseksi kasvoilta.
 • Hyvinvoinnin kannalta oikean kasvojen ryhdin ja keinot sen harjoittelemiseksi.
 • Eri pituisten kasvojoogatuntien rakentamisen ja pitämisen. Kurssimateriaalin pohjalta voi suoraan koostaa erilaisia 15-120 minuutin pituisia kasvojoogatunteja.
 • Kasvojoogan olennaisen historian ja tämän hetken tunnetuimmat kasvojoogaopet, joilta voi hakea lisäinspiraatiota.

Lisäksi kasvojoogan opekoulutuksessa keskustellaan kasvojoogan opettamisen etiikasta – esimerkiksi siitä, miten voisimme omalta osaltamme kaataa kapeita kauneuskäsityksiä ja ikuisen nuoruuden tavoittelua. (Opettamani kasvojooga pyrkii hyvinvointiin ja elämän läpi pysyvään positiiviseen ilmeeseen, ei rypyttömään ikinuoruuteen.) Paljon käydään läpi myös asiakkaiden kohtaamista.

Lisäksi, koska olen työskennellyt 20 vuotta markkinoinnin parissa, annan koulutuksessa suoria vinkkejä kasvojoogaopeuran luomiseen. Puhun myös aina ihan avoimesti rahasta ja kerron, miten työ kannattaa mielestäni hinnoitella – kasvojooga ei yleensä “kilpaile” asiakkaiden mielissä muun joogan kanssa vaan ennemminkin esimerkiksi kalliiden pistoshoitojen kanssa.

Vaikka kasvojoogan opettaminen ei kiinnostaisi pätkääkään, opekoulutus on mahtava tapa syventää omaa kasvojoogaosaamista aivan toiselle tasolle. Minkäänlaista velvoitetta kasvojoogan opettamiseen ei siis ole, ja kurssille saa tulla ihan vain oppimaan omista kasvoistaan!

Miten koulutus toteutetaan?

Kasvojoogan opettajaksi voi opiskella aivan yhtä sujuvasti sekä etänä että livenä. Koulutuksia löytyy tosiaan Yoga Nordicilta, yleensä niin että ykkösosa pidetään alkuvuodesta ja alkusyksystä, jatko-osat taas loppukeväästä ja loppuvuodesta. Koulutus on perjantai-iltana (yleensä noin klo 17-20), lauantaina (noin 8-17) ja sunnuntaina (noin 8-16). Poissaoloista saadaan sovittua, sillä koulutuksesta tehdään aina täydelliset tallenteet.

Oppimateriaalina on Päivittäinen kasvojooga -kirja (joka täytyy hankkia erikseen joko kirjastosta tai ostamalla) sekä spesifisti tätä koulutusta varten tehty opettajan opas. Ainoa varsinainen koe on kasvojen lihasten kuulustelu, mutta niiden oppimisen tueksi löytyy videomateriaalia – ja ne kerrataan kyllä myös koulutuksen aikana niin monta kertaa, että moni sanoo oppineensa lihasten nimet kurssin lomassa ilman erillistä opettelua.

Loppukokeena kummankin viikonlopun jälkeen on oman 10-minuuttisen kasvojoogavideon tekeminen ja kollegoiden videoiden vertaisarviointi. Nämä ovat koulutuksen pitäjälle aina parasta antia!

Koko koulutus maksaa yhteensä 990 euroa (kaksi viikonloppua á 495 €, sisältäen alvin 24%). Hinta on kansainvälisesti vertailtuna erittäin edullinen ja sisältö on timanttista, vaikka itse sanonkin. Kaiken lisäksi tuon tienaa takaisin opettamalla alle 10 kasvojoogatuntia! 

Olen järjestänyt myös räätälöityjä koulutuksia, esimerkiksi kauneushoitolassa, jonka henkilökunta halusi laajentaa hoitolan palvelutarjontaa kasvojoogaan. Jos sinulla on vähintään kolmen hengen ryhmä, joka haluaa räätälöidyn kasvojoogan opettajakoulutuksen joko paikan päällä tai verkon yli, ota yhteyttä! (Hinta per henkilö ja laajuus pysyvät yllä mainittuina, mutta voimme sumplia järjestämispaikan, -ajan ja tavan toivotunlaiseksi.)

Palaute koulutuksista on ollut erinomaista, ja kouluttautujat ovat todella kokeneet saavansa hyvät eväät kasvojoogan opettamiseen – vaikka kasvojoogan harrastustaustaa ei hirveästi olisikaan.

Huom. Kasvojoogaopettajakoulutukseni vastaa pitkälti siihen kysyntään, mitä markkinoilla kasvojoogaa kohtaan on – ja siihen kuuluu hyvin usein jonkinlaisen muutoksen toivominen ulkonäköön. Jos kaikki ulkonäköön viittaava on sinulle punainen vaate, ei tämäntyylisen kasvojoogan opettaminen ehkä ole sinua varten. Jos haluat keskittyä yksinomaan hengityksen parantamiseen, siihen on omia koulutuksiaan, samoin esimerkiksi leukojen rentouttamiseen.

Mitä siellä toisessa viikonlopussa sitten voi enää oppia?

Odotan Kasvojooga 2:sia eli toista koulutusviikonloppua aina kuin kuuta nousevaa, vaikka olenkin opena ja opit ovat siis mulle jo tuttuja. On kuitenkin aina mahtavaa päästä puhumaan kasvojoogasta sellaisten kanssa, joilla on jo jonkin verran kokemusta paitsi lajista myös sen opettamisesta.

Ajatus on, että Kasvojooga 1:n jälkeen pystyy vetämään annetun rungon mukaisia ryhmätunteja. Kasvojooga 2:ssa eli toisen koulutukseen kuuluvan viikonlopun aikana onkin sitten tarkoitus oppia palvelemaan myös yksityisasiakkaita. Opetukseen kuuluu mm:

 

 • Kasvojen lihastyön analysointi kuvien ja videoiden perusteella.
 • Henkilökohtaisten neuvojen ja opastuksen antaminen niin erilaisissa esteettisissä haasteissa kuin esimerkiksi kasvohalvausten ja kasvohermohalvausten jälkeen.
 • Lisää kasvojoogaliikkeitä, myös hyvin spesifeihin ulkonäkötoiveisiin kapeammasta nenästä vinompiin silmiin… (ja taas keskustellaan asiakkaan kohtaamisesta ja ulkonäköpaineisiin suhtautumisesta.)
 • Lisää kasvohierontatekniikoita, mm. gua sha -hierontaa.
 • Kasvojen akupainantaa.

Innostuitko? Ihanaa! Jos haluat tulla mukaan opekoulutuksiin, ilmoittaudu Yoga Nordicin sivuilla! 

Kauttani löydät osaavat kasvojoogaopettajat!

Opetan kasvojoogaa pääsääntöisesti etänä ja Hämeenlinnassa. Jos haluat kasvojoogan opetusta itsellesi tai ryhmälle paikan päällä muilla paikkakunnilla, ota yhteyttä! Olen kouluttanut yli 60 kasvojoogaopettajaa. Jos en itse pääse paikalle, löydät kauttani pidetyt ja osaavat kasvojoogaopettajat ympäri Suomen Helsingistä Rovaniemelle.

Kiinnostaako kasvojooga? Ota yhteyttä!